Pia Hauge, som er selvstændig ledelsesrådgiver og forfatter, svarer her på 3 spørgsmål, der relaterer sig til ledelsesfilosofien ‘langsom ledelse’, som hun har formuleret sammen med kommunikationschef i Novo Nordisk, Katrine Sperling.

Hvad er ‘langsom ledelse’?

‘Langsom ledelse’ er en ledelsesfilosofi baseret på syv dogmer, som ledere, der ønsker at levere på højt niveau uden at brænde ud, kan navigere efter. Kvalitet i arbejdet er nøgleordet. Filosofien kan ses som en antitese til det fortravlede lederliv, hvor handlingspres og tidspres let vinder over arbejdets kvalitet – og hvor arbejdsglæden let får et nøk nedad, og stressniveauet et nøk opad, når muligheden for at gøre sig umage forsvinder i travlhedens tåger.

Den langsomme leder er særdeles opmærksom på, hvordan tid og kognitiv kapacitet prioriteres, da begge dele er begrænsede ressourcer. Fordybelse, hjernepauser og refleksionstid er konkrete elementer i den langsomme leders hverdag, fordi det er en bæredygtig måde at arbejde på – og dermed en god forretning.

Hvad er de syv dogmer i ‘langsom ledelse’?
  1. Fokuser på kvaliteten af arbejdet
  2. Udret mere af det vigtige
  3. Brug tid og kognitiv kapacitet med intentionel omhu
  4. Skab plads til refleksion og læring undervejs
  5. Vær nærværende i én ting ad gangen
  6. Prioriter mental restitution
  7. Tag tempoet ud af svære beslutninger
Hvad er dit bedste råd til ledere i 2024?

Årets motto i 2024 bør være ‘skynd dig langsomt’. For ‘langsom ledelse’ er i længden hurtig og vejen til et meningsfyldt lederliv. Husk, at mennesker, der oplever tidspres eller måske endda føler sig direkte stressede, præsterer ringere. De laver flere fejl, er mindre kreative og tager dårligere beslutninger. Det gælder både dine medarbejdere og dig selv.

I praksis kan langsom ledelse betyde, at du udskyder en deadline. Eller lægger en pause ind i en kompleks beslutningsproces, så tingene er tænkt bedre igennem fra starten. Det kan også betyde, at du insisterer på at gøre én ting ad gangen og derfor lægger telefonen væk til møder, og når du er sammen med venner og familie.