Hvilke nye jobs kan du forestille dig, der kommer i fremtiden? Drømmer du om at blive etikarkæolog eller kulturfluffer? I takt med at vores arbejdsmarked ændres i turbofart, får gamle, stolte erhverv nyt indhold, og helt nye arbejdsopgaver dukker op. 

Af Liselotte Lyngsø

Opbrud der leder til nybrud

Under coronakrisen har både virksomheder og medarbejdere fået øjnene op for, at man ikke altid behøver at skulle fysisk ind på jobbet for at kunne lave sit arbejde. Og den tendens vil fortsætte.

Undersøgelser fra både ind- og udland viser, at vi drømmer om et liv, hvor arbejdet ikke fylder det hele. Vi vil selv bestemme hvor, hvornår og hvordan vi vil arbejde. Vores tid skal være noget, vi selv er herre over. Vi gider ikke at være tidsslaver, og samtidig hungrer vi efter fællesskaber, der giver os god feedback og opmærksomhed. Vi er blevet til socialt orienterede individualister.

Det vil skabe rift om at få job i virksomheder, der tilbyder et udviklingsrum, der rummer begge dele. Og som arbejdsgiver vil det blive en stor udfordring at navigere i.

“For lederne bliver det et kæmpe puslespil at få arbejdsopgaver, personligheder, livsvilkår og hjemlige rammebetingelser til at gå op i en højere enhed. Uden at gå på kompromis med onboarding, sikkerhed, fornyelse, brand, feedback og virksomhedskultur.”
– Liselotte Lyngsø

 

Maskinerne bliver langt dygtigere, men de bliver ikke dig

Maskinerne vil komme til at overtage og automatisere en lang række af de jobs, vi kender fra særligt service og produktionsbranchen i dag. Men det betyder ikke, at vi kan trække stikket til arbejdsmarkedet – vi får bare travlt med andre ting.

Selv om maskinerne vil kunne hjælpe os på næsten alle områder, så bliver de kun gode til netop at være maskiner. De vil give os frihed og tid til at skabe mere værdi og indhold i vores arbejde. Nemlig ved at sætte det medmenneskelige, etiske og visionære i centrum. Vi vil blive løftet af maskinerne og derved blive i stand til at gøre nogle endnu vildere ting med større rækkevidde end tidligere.

 

Du bliver nybegynder igen og igen

Når du kigger dig omkring i samfundet, er det let at blive møgirriteret over alt det, der ikke spiller. I stedet skal du tænke gud ske tak og lov. Så er der da fortsat en masse jobmuligheder, som jeg kan kaste mig ud i. Vi kommer til at kigge os tilbage og tænke: Hold da helt op, hvor var der meget rod dengang i 20erne. Klimaforandring, trængsel, ungdomsangst, integration af flygtninge, det værdige børne- og ældreliv, dårligt indeklima og uhelbredelige sygdomme osv. Små og store benspænd i hverdagen vil alle, med tiden, blive til fremtidens jobbeskrivelser.

Nye forventninger, livsstile og samfundsudfordringer vil generere jobs, som ingen havde set komme, dengang de tog deres uddannelse i deres spæde ungdom. Derfor skal vi forberede os på at være nybegyndere mange gange i løbet af livet.

De klassiske professioner vil blive ændret. Revisorarbejdet vil blive erstattet af mønstergenkendende algoritmer. I stedet vil din revisor skabe værdi ved at gøre dit liv til en god investering. Flytte dig fra dumme lån og dårlige beslutninger på den korte bane til at satse på aktiver på den lange bane. Derudover bliver de ansvarlige for, at de forslag maskinen kommer op med, holder og er til at forstå. Kasseekspedienterne bliver erstattet af hyggespredere i ulvetimen, måltidsinspiratorer og trendspottere. Så det at handle ind i den fysiske verden fortsat bliver mere inspirerende og givende end online.

 

Herunder listes 10 jobs, der er født af pandemien

 

1. Kropssprogstuner

Træner dig, på underholdende vis, i at brænde igennem online og blive husket af kunderne for altid. Din mimik og formuleringsevner skal styrkes og overdrives for at rejse gennem skærmens mange lag.

 

2. Personlig cleaner

Styler dine SoMe opslag og din fremtoning på nettet, så arbejdsgiverne vil elske dig. Fjerner alt smuds, pinlige billeder og dårlig omtale. Vores digitale fodspor bliver mere værdifulde end vores materialle ejendele, fordi de bliver adgangsbillet til alt fra jobs til udlån af sommerhuset.

 

3. Kulturfluffer

Sikrer at alle, også på distancen, føler sig som en del af virksomhedens større fortælling. Takeaway, fredagsbar, morgenmøde, kaffekit, medarbejderquizzer, playlister, fotoalbums, historiefortælling, mentorordninger og særlige maskotter udvikles til formålet. Modvirker ensomhed, troløshed og gør dig til en del af fællesskabet.

 

4. I-Tour-guide

I takt med at vi rejser mindre i den fysiske verden, valfarter vi i stedet sammen til nye virtuelle simulationer og spil med vores kære. I-Tour-guiden sikrer, at rejsens elementer tilpasses den enkeltes behov for gys, gru og spænding uden at gå på kompromis med deltagernes ønske om at prøve nye oplevelser sammen.

 

5. Perceptionsdekoratør

Den autentiske baggrund skal fortælle historien om det menneske, vi møder – et billede siger, som bekendt, mere end 1000 ord.

 

6. Boblebuster

Overrasker dig med værdifulde indsigter og oplevelser, som dine egne algoritmer aldrig ville finde frem til. Glæde kommer ved alt det uventede, det du ikke havde set komme. Får dig ud af komfortzonen og giver dit liv et tiltrængt pift.

 

7. Nærværstræner

Ovenpå distance, masker og latexhandsker bliver det afgørende at komme hudsulten og zappermentaliteten til livs. Her trænes krammet og det at se et andet menneske dybt i øjnene, indtil det føles naturligt. Feedback og tabuer modtages i tillidsfulde rum, hvor det handler om at lytte højere.

 

8. Food DJ

Om lidt får vi mulighed for at smage ved at slikke på skærmen. Smagen skabes elektronisk baseret på den rette blanding af salt, sødt, umami etc. Food DJ’en skal sikre, at det nye potentiale rammer takeaway-markedet, og at kogekunsten får et kreativt boost. Måske bliver der også en opgave i at skabe Tindermøder, nu med smag?

 

9. Etikarkæolog

Graver i data og finder ud af, om den kunstige intelligens opfører sig fair, eller om den rammes af fortidens bias. Alt kan lade sig gøre teknisk set. En algoritme kan for eksempel foreslå samkørsel, selv om vi som mennesker hader det. Etikarkæologen hjælper os med at sætte grænser og retning i en tid, hvor alt er muligt.

 

10. Chatartist

Vi bevæger os fra tastesøgninger til chatbotter, der lytter til os, rådgiver os og bestiller det, vi har behov for. En Chatartist skaber dialoger, der får folk til at blive hængende til lange snakke om, hvad de i virkeligheden leder efter. Chatartisten vil demokratisere internetsøgning, så du ikke længere behøver at kunne skrive eller tale andre sprog. Chatartisten bliver desuden et vigtigt båden i kampen mod Amazon, der står til at tage hele voiceherredømmet.

 

Denne artikel har desuden være bragt på futurenavigator.dk