Frem for at koble af i sommerferien bruger mange tiden på at spekulere over deres arbejdsliv og reflektere over, om det giver mening at fortsætte, eller om det er tid til et jobskifte. 

Af Ulrik Lynge, selvstændig konsulent

Sommerferien er forbi, og for mange banker hverdagen og arbejdslivet ubønhørligt på igen med alt, hvad der dertil hører af krav, forventninger, planlægning, overskud, ekstra energi med videre Meget af det, som rigtig mange af os forsøger at lægge fra os i løbet af sommeren, hvor vi i stede prøver at læne os tilbage og finde ro og IKKE skulle tage stilling til hverdagen, men bare koble af.

Men får vi koblet af? 

Undersøgelser har vist, at mange danskere (og sikkert også mange andre steder i verden) ikke får koblet tilstrækkeligt af i ferien. De bruger til gengæld masser af mental energi og store dele af deres ferietid på at tænke over og overveje fremtiden. Højdespringeren af dem alle, af det der bliver tænkt mest over, er – arbejdslivet.

Tankerne for mange mennesker går på, om de kan forsætte i det tempo, hverdagen byder dem, om de opgaver, som de sidder med, er de rigtige, om de kan leve med den chef, de har lige nu, om forventningspresset bliver for stort, om de mange timer på jobbet, som bliver taget fra familietiden, er okay, om tiden er inde for at skulle prøve noget nyt etc. Det myldrer frem med tanker, som alle sammen handler om fremtiden og spørgsmålet ‘gad vide om jeg skal forsætte?’

Jeg tror, at vi alle kender til de tanker, på den ene eller anden måde. Og jeg er, af den personlige holdning, at jeg faktisk synes, det er rigtig godt, at vi lige stopper op og reflekterer over hverdagen, livet og fremtiden. At vi lige træder ud af hamsterhjulet og tænker over, hvad der egentlig giver os mest energi og overskud i det daglige, hvor der er mere glæde, begejstring og energi og mindre ærgrelser, surhed og irritation.

Jeg er tilhænger af, at vi ændrer på det, der dræner os og siger fra over for mennesker, der trækker os ned, og jeg er langt mere optaget af, at vi dyrker de mennesker, der løfter os, inspirerer os og gør os stærkere. Og at vi sidder med opgaver, der stimulerer vores interesser, nysgerrighed og skaber en følelse af, at vi gør en forskel.

Er det bare noget, man gør sådan lige over sommeren? Nej, det er jeg helt klar over, at det ikke er, og det er også vidt forskellige forudsætninger, som vi har hver især – men jeg er stadig tilhænger af, at vi alle stiler mod et liv, hvor hverdagen bidrager til positive oplevelser.

Balance mellem arbejdsliv og privatliv

Jeg oplever i min hverdag, som selvstændig konsulent, at alt for mange mennesker ikke lever det liv, de ønsker. De lever et liv, hvor de hele tiden forklarer, både sig selv og andre, at det er også bare lige en periode, hvor det er sådan her, og at der lige om lidt er ‘lys for enden’. Men det lys er bare ikke kommet, og mange af dem, som jeg taler med, har sagt det samme i årevis.

Her efter sommerferien har jeg haft en række coachseancer. De har faktisk været gående, fordi det har været alt for varmt at sidde indenfor – og det med at gå kan noget rigtig godt, for det skaber en anden dimension i samtalen. Min pointe er, at stort set alle mine samtaler har haft omdrejningspunktet ‘gad vide om jeg kan forsætte?’ Og det er de samme områder, som de forskellige har været optaget af – ”gad vide om jeg kan – og vil forsætte det her arbejdsliv, som jeg har fået skabt mig, for der er alt for meget, der ikke bidrager til den glæde, energi og overskud, som jeg ønsker at have i hverdagen?”

Jeg tror, at vi alle sammen godt vil leve et liv, hvor der er balance mellem arbejdsliv og privatliv, og hvor vi har tid til motion eller at dyrke særlige interesser – men alt for ofte får vi spændt os så hårdt for, at vi ender med at løbe med tungen ud af halsen, fordi vi stræber efter at ‘være i mål med det hele’. Men det holder ikke.

I 2022 er der 253 arbejdsdage, hvilke betyder, at vi arbejder langt mere, end vi holder fri, og at vi bruger 2/3 af vores år med arbejdskollegaer, kunder, chefer, eksterne leverandører, producenter, klienter, patienter etc. Tid, som vi tager væk fra vores mænd, koner, børn, søskende, far, mor, venner og alle de andre, som vi også gerne vil bruge tid sammen med, og som, når jeg spørger på mine gåture, altid er dem, vi alle ønsker at være mest sammen med.

Så derfor er svaret på spørgsmålet: ‘gad vide om jeg kan forsætte?’: Ja – hvis du lever et liv, hvor dit arbejdsliv stemmer overens med det liv, du i øvrigt ønsker at leve – og Nej – hvis du i dit arbejdsliv oplever at blive mere drænet og tømt for energi, end hvad godt er.

God sensommer og pas på dig selv.

Ulrik Lynge er en af landets mest brugte foredragsholdere og undervisere. Han har rygsækken fyldt af tankevækkende og energifyldte fortællinger om, hvordan det enkelte menneske er i stand til at skabe en hverdag, hvor motivation og daglig energi er lige om hjørnet – både for medarbejdere og ledere. Ulrik har haft egen virksomhed siden 2006 og har i de sidste 16 år inspireret og udviklet virksomheder og enkeltpersoner i både Danmark og udlandet, hvor han sætter fokus på at skabe størst mulig motivation og refleksion omkring egen lederstil eller egen jobsituation.