Denne artikel er helt ekstraordinært låst op og tilgængelig for alle – også for dig, der ikke har et abonnement på TID & tendenser.  Ønsker du at læse flere artikler i kategorien ‘trends & design’, kan du finde dem her. (Det kræver et abonnement)

 

Læs med når pej gruppens trendredaktør Rie Fjordsøe Rasmussen i samarbejde med Dr. Andrew Dent, ledende materialeforsker fra materialeforskningsinstituttet Material Connexion, præsenterer 16 af fremtidens innovative materialer og teknikker opdelt i fire temaer, som hver især taler ind i vores stigende interesse for naturens ressourcer, velvære, genbrug og kreativitet.


Rie Fjordsøe Rasmussen


Fremtidens materialer

Ekstremt vejr, plastikfyldte have og ny indsigt i særligt livsstilsbranchens enorme ressourcespild har på meget kort tid medført en stigende bevidsthed om forbrug og klimaets status og udvikling. Nye klimapolitikker mod plastik, kemikalier og produktion sætter fremover også pres på designindustrien, hvorfor mange nye designere og brands nu for alvor dedikerer sig til at knække koden til bæredygtighed med nye banebrydende måder at tænke et produkt på fra start til slut.

Men designere kan ikke løse verdens problemer alene, og derfor byder fremtiden også på flere og flere crossovers mellem naturvidenskaben og den kreative industri, med det formål at skabe forandring ved at undersøge og anvende indsigter fra flere felter på én gang. Der eksperimenteres intensivt med nye materialemuligheder, miljøvenlige teknikker og bæredygtige metoder i alt fra arkitektur og emballage til tekstiler og møbler, hvor ansvarlighed, intelligens, kvalitet og lang levetid er grundessensen.
Materialer der kan hjælpe med at løse fremtidens problemer, og som kan fremstilles med mindre påvirkning af miljøet bliver snart det eneste (acceptable) valg, og vi er alle så småt begyndt at indse, at vi for alvor skal til at passe på vores natur og hjem.

 

Bio made

Over de sidste fem år er der for alvor sket en udvikling i banebrydende materialer, der kommer fra biobaserede kilder, heriblandt bakterie- og svampeverdenen, en nyopdaget nanoverden i træ og brugen af alternative kilder til råmaterialer i tekstilproduktion. Ved at demonstrere at der stadig er meget at lære om vores naturlige verden og dets ressourcer, har forskere vist, at reel innovation kommer, når vi lærer af ting, der vokser og finder direkte inspiration i deres evolution og intelligente metoder til beskyttelse og spredning.

 

SVX™

Et syntetisk biobaseret materiale, der kan gøres elektrisk ledende og efterligner det kraftfulde edderkoppesilke. Materialet bliver blandt andet brugt som kompositfilm og garn til at forbedre egenskaber i sportstøj eller i fremstilling af gummi, latex med videre. Materialet er den første menneskeskabte edderkoppesilkefiber, som er identisk med den i naturen, og som inkluderer materialeegenskaber som høj styrke, temperaturfasthed, kemisk stabilitet og biokompatibilitet.

Fremtidens materialer


Biobo

Et stærkt, miljøvenligt kompositmateriale fremstillet af mycelium (svamperødder), der produceres uden brug af skadelige kemikalier. Materialets naturlige farve er offwhite, men farven skifter under fremstillingen til mørk brun med et unikt marmoreret udtryk. Materialet bruges i øjeblikket inden for bygge- og interiørbranchen såsom vægbeklædning, møbler og lofter. Virksomheden undersøger også muligheden for at anvende landbrugsaffald, palmeolieplanter, sukkerrør og havskaller.

Fremtidens materialer


Karuun®

En proces omdanner rattantræer til et alsidigt træmateriale, der kan bruges som brædder, blokke, finér eller i tredimensionelle former, og som kan erstatte plastkomponenter samt træ fra truede regnskove. Materialet fremstilles ved at indsprøjte en farvet harpiks i palmens hule kerne og anvendes til både bilinteriør, butiksindretning og møbler.

Fremtidens materialer


Frumat

100 procent vegansk læder bestående af æbleskræller. Materialet produceres fra genbrugt æbleindustriaffald og behandles præcist som traditionelle læderforarbejdningsteknikker som eksempelvis skæring, prægning og farvning. Æblelæderet er åndbart og vandtæt, og det kan bruges i alt fra butiksindretning, emballage, accessories, møbelbetræk, mode, sko, bilinteriør og andre produkter, hvor skind traditionelt anvendes.

Fremtidens materialer


The Breath®

Et effektivt og økologisk tekstilmateriale, der reducerer mængden af bakterier i luften ved at absorbere ildelugtende, giftige og forurenende partikler fra indendørs og udendørs miljøer. Materialets trelagssystem består af to printbare lag, som uden at være tilsat strøm først rengør og derefter cirkulerer den rensede luft. Samtidig er materialet lydabsorberende, og dets kvaliteter bruges i alt fra plakater og skilte på skoler, til dekoration i butikker, på hoteller og i hjemmet.

Fremtidens materialer


Dekton® Trilium

Dette solide, ridse- og højtemperatursbestandige materiale er fremstillet af fabriksskrot og ligner oxideret stål. Materialet fås kun i én farve, dyb grå med bronze og sølvpletter, hvor den lette metalliske finish giver materialet en interessant tekstur og patina. Med sin ekstremt lave porøsitet falmer eller nedbrydes materialet ikke over tid. Samtidig er materialet både pletafvisende, kemikalieresistent og kræver minimal vedligeholdelse, og det er derfor meget anvendeligt til alt fra butiksindretning, til bordplader og vægpaneler.

Fremtidens materialer


Superclean

Wellness som livsstil har bevæget sig fra kun at omhandle kroppen til også at fokusere på tøj og rum. Det betyder, at de mange materialer, som vi interagerer med i vores hverdag, fremover får samme kemikalie-, sundheds- og renhedsovervejelser som hudplejeprodukter og fødevarer. De nye wellness-materialer kan være både aktive eller passive i at opretholde en godartet eller endog positivt forbedrende overflade, og vi kan føle os trygge i vores kontakt med dem, da de hjælper os til et højere niveau af velvære.

Sileather™

Et high-performance, slidstærkt og pletbestandigt læderlignende materiale lavet af 100 procent silikone. Det er allergivenligt, kan vaskes med blegemiddel og er modstandsdygtigt over for flammer, kulde/revner, meldug, bakterier og saltvand uden tilsætning af kemikalier. Materialet kan anvendes til alle overflader, som kræver både høj slidstyrke, holdbarhed og ydeevne, samtidig med at det er rart at røre ved i forhold til møbler, vægbeklædning, legetøj og elektronik.

Fremtidens materialer


Neoparies Glare

Materialet fremstilles ved at krystallisere og granulere glaspartikler, der danner et marmorlignende udseende, men med mere styrke og holdbarhed end natursten, da det er modstandsdygtigt over for krake-lering, forfrysning og rust samt syrer, olier og andre kemiske stoffer. Materialet kan også fremstilles i tynde, buede paneler, der giver større designfleksibilitet til lavere pris end natursten. Materialet er ikke vandabsorberende og er et godt alternativ til sten såsom ud- og indvendige vægge, gulve og bordplader.

Fremtidens materialer


The new waste

Naturen laver ikke affald, men lader i stedet alt indgå i en naturlig cyklus uden ende. Mennesket begynder så småt at forstå denne evne og effektivitet og finder direkte inspiration i naturen til produktion af flotte nye materialer fra uventede kilder, der ser på alle vores nuværende fremstillingsprocesser. Nye materialeinnovationer kommer i øjeblikket fra industrien og forbrugernes rester, og der undersøges, hvilket affald der reelt eksisterer, og hvordan det kan bruges til noget. I fremtiden indeholder affald stor værdi, så længe vi tager os tid til at forstå det og efterligne naturens cyklus.

Rpet PP*Star Woven Pet

Den første omkostningseffektive vævede emballage lavet af 100 procent genanvendte PET-flaskeflager. Materialet kan genanvendes uendeligt, uden at det påvirker dets modstandsdygtighed og egnethed til fødevarer, og forskellige farver, mønstre, teksturer og finish kan varieres ved at tilføre pigmenter eller ændre processen eller udstyret. Materialet bruges som indkøbsposer og som emballage til blandt andet foder, gødning, sukker, mel eller ris.

Fremtidens materialer


Osomtex®

Et 100 procent bæredygtigt materiale til mode- og interiørbranchen lavet af genanvendt tekstilaffald fra tekstilindustrien, der ellers ville ende i skraldespanden eller lossepladsen. Materialet består af 70 procent kasseret tøj og 30 procent (ofte genbrugt) polyester, der spindes til nye, upcyclede garner og tekstiler uden brug af vand, farvestoffer og kemikalier. I processen genbruges stort set alle former for tekstilaffald uden at skulle sortere eller skære knapper, lynlåse og mærker fra. Tekstilerne fås i alt fra tykt lærred til let jerseystof i en bred vifte af farver, strik og vævninger.

Fremtidens materialer


Flock

Et holdbart keramikbaseret materiale lavet af resterne fra slibestøbningsprocessen af farvet porcelæn. One-of-a-kind kombinationen og synligheden af ’krummer’ giver materialet et unikt udseende og særskilt karakter. Materialet består 100 procent af genanvendt industriaffald, og det bruges i fremstilling af alt fra service og køkkenudstyr til fliser og indretningsprojekter.

Fremtidens materialer


Gum-Tec®

Et nyt bæredygtigt materiale til gummi- og plastindustrien, der laves af tyggegummirester fra tyggegummiproducenter og fra forbrugernes tyggegummiaffald. Det genanvendte tyggegummi giver et materiale, der kan bruges til sportstøj, køkkenartikler, fodtøj og emballage, og som indeholder mindst 20 procent genanvendt tyggegummi sammen med andre genanvendte komponenter. Materialet kommer i hvid eller tyggegummilyserød, som fremhæver dets oprindelse.

Fremtidens materialer


Malfatto

Italiensk betegnelse for ‘dårligt lavet’ og en diametral modsætning til de glatte og sjælløse ting som resultat af vores digitale tidsalder. I disse materialer er håndværkerens hånd tydelig og giver liv til objektet, hvor dets ufuldkommenhed er et tegn på reel værdi. Vi skal mindes den menneskelige berøring, så vi ikke glemmer dens betydning, og disse materialer viser, at perfektion ikke betyder, at hver linje skal være lige.

Organs: Ethereal Textiles

En ny tekstilteknik, der skaber unikke teksturer og kombinerer tekstilstrikning og vævning. De tredimensionale tekstiler kan fremstilles ved hjælp af enten manuelle eller industrielle strikkemaskiner eller i hånden, hvor der opnås unikaudtryk og struktur alt efter metode, garnsammensætninger og detaljer. Anvendes til dekorative beklædningsgenstande, accessories og boligtekstiler.

Fremtidens materialer


Ecopixel®

En ny metode der genbruger affaldsplastik med lav densitet ved at opvarme plastikfragmenterne til smeltepunktet. Materialets lave smeltepunkt ved kun 120 grader gør det muligt at genbruge og smelte det uendeligt mange gange uden at ændre dets egenskaber. Samtidig undgår man, at farvepigmenterne blandes sammen, hvilket resulterer i et karakteristisk ’pixeleret’ udseende. Materialet og teknikken omfatter alt fra butiksindretning, møbler, tallerkener, bordplader, belysning og badeværelsesoverflader.

Fremtidens materialer


Marbled Silicone Tiles

Unikt marmormønstret silikone håndtegnes på genbrugte tæpper og danner fleksible plader, der kan bruges som indendørs overfladebelægning i indretnings- og byggebranchen. Hybridmaterialet er brandsikkert, vandtæt, slidstærkt og biokompatibelt med skridsikre egenskaber, og det kan bruges til alt fra vægge, gulve, lofter, polstring og dekorative genstande. Hver eneste plade er one-of-a-kind med muligheder for at skræddersy størrelse, farve, bagmateriale og mønster.

Fremtidens materialer


RustT-Dyes Textiles

En lavenergi og laveffekt tekstilfarvningsproces, der anvender gamle oxiderede metaller sammen med forskellig garvesyre fra planter til at skabe unikke mønstre og farver på naturlige fibre såsom bomuld, linned, uld og silke. De farvede tekstiler er farvefaste, holdbare og vaskbare, og de kan bruges til alt i mode- og interiørbranchen inden for boligindretning, beklædning og accessories.

Fremtidens materialer