Denne artikel er helt ekstraordinært låst op og tilgængelig for alle – også for dig, der ikke har et abonnement på TID & tendenser.  Ønsker du at læse flere artikler i kategorien ‘trends & design’, kan du finde dem her. (Det kræver et abonnement)


Læs med, når pej gruppens trendteam præsenterer syv markante boligtrends til fremtidens hjem. Indret med varme farver, der emmer af fordybelse, afslapning og ro, intelligente hjælpemidler, der kan bidrage til mere tid og en nemmere hverdag, samt innovative kompositmaterialer, som genbruger det, der allerede findes, og lader materialets historie tale.


Artiklen er skrevet af pej gruppens trendteam


I takt med at behovet for ro og overskud stiger, bliver det vigtigere at omgive sig med behagelige farver. De varme, bløde pasteller flytter derfor ind og trækker naturligt solens stråler helt ind i stuerne med referencer til lækre, solmodne frugter. Hold øje med bløde udgaver af orange, rosa, abrikos og melon, som giver glød i hjemmet og varmer sjælen. Sæt de saftige farver sammen på kryds og tværs og skab kompositioner, der vækker referencer til de solafblegede design, som vi især finder i sydens varme lande.

Interessen for velvære og indre ro stiger stadig, og forbrugerne inviterer for alvor intelligente hjælpemidler og smart tech ind i hjemmet fremover. Rensende elementer som kul og mineraler bliver en naturlig del af forbrugernes favoritdesign, hvor aktive, naturlige stoffer sikrer indre velvære. Samtidig hjælper tunge dyner, luftrensende tekstiler, tidsbesparende teknologi og søvnrobotter forbrugerne med at sænke tempoet, når de kommer hjem, opnå et sundt indeklima, gøre hverdagen nemmere og ikke mindst bekæmpe søvnbesvær.

Abstrakte streger, små finurligheder, unikke fund og stærke farver sætter fremover sit præg i boligen. Personlig udfoldelse er på dagsordenen i en tid, hvor masseproduktion og maskinfremstillede produkter træder til side og giver plads til enestående objekter med kunstneriske vibrationer. Tag godt imod abstrakte formsprog, håndlavede elementer og sjove print, som emmer af humor og selvironi. Fremtidens forbrugere tager ikke sig selv for højtideligt, og det finurlige, kunstneriske design understreger netop dette.

I en tid med flydende grænser, fokus på autenticitet og komfortabelt design, søger forbrugerne i højere grad at bryde med stringente rammer. Derfor søger de fremover design, der føles frigørende, og som gør hjemmet levende. De vante lige linjer sættes derfor i bevægelse, og smukke, organiske former inviterer til leg med dagligdagens funktion og forbrugernes sanser i en blødgørende, levende og behagelig indretning. Samtidig vækkes nysgerrigheden, når de nye, kurvede overflader bryder med designprincippet ’form follows function’.

Mange designere og brands undersøger i disse dage alternativer til materialeproduktion, hvilket skaber innovative og æstetiske måder at genbruge restprodukter på. Fremtidens nye materialer ser upcycling som en aktiv ressource, og æstetiske design af upcyclede restmaterialer bliver mere eftertragtede hos forbrugerne, da der naturligt skabes unikke mønstre og farver, hvor materialets historie skinner igennem. Terrazzo er kommet for at blive og markerer sig fremover i nye, farverige former med alternative ingredienser som trærester, plastaffald og keramikskår.

Som et modsvar til den stigende interaktion med glatte skærme søger forbrugerne febrilsk efter taktilitet, som skal hjælpe dem til at sænke farten, kræve deres nærvær og sætte fokus på tilstedeværelse. Forbrugerne omfavner derfor produkter med pirrende teksturer og former, som vækker deres sanser i dagligdagen og nærmest tvinger fingrene til at gå på opdagelse. Det er ikke længere nok, at design er æstetisk smukt og funktionelt. Fremover skal design også aktivere intellekt, kræve vores opmærksomhed og pirre forståelsen af, hvad der er ’normalt’.

Røde nuancer har mange symbolske betydninger. Fra kærlighed og glæde, til sorg og vrede. Desuden associeres rød også ofte med lidenskab og varme, hvilket forbrugerne lægger vægt på, i takt med at accepten for andre og os selv vokser. Samtidig er emner som sex, samliv og nærvær kommet i større fokus, hvilket påvirker ønsket om røde nuancer i fremtidens indretning. Kraftig rød, brændte terrakottafarver og dybe mørkerøde nuancer udstråler et sofistikeret, kærligt og rummeligt hjem og indtager både tekstiler, træværk, keramik og vægdekorationer.