Denne artikel er helt ekstraordinært låst op og tilgængelig for alle – også for dig, der ikke har et abonnement på TID & tendenser. Ønsker du at læse flere artikler i kategorien ‘livsstil’, kan du finde dem her. (Det kræver et abonnement)
”De virksomheder, som ikke bare ser til, men i stedet er klar til at omstille sig, gentænke deres brand og udnytte krisen til innovation, vil være dem, der kommer styrket ud på den anden side,” vurderer Nordic CEO i Mindshare, Martin Ove Rasmussen, på baggrund af en ny undersøgelse om danskernes oplevelse af coronasituationen.
En ny undersøgelse afdækker, hvordan den altoverskyggende coronakrise påvirker danskernes hverdag, vaner og mentale helbred.
Undersøgelsen er udarbejdet af mediabureau-gruppen GroupM Danmark, der har undersøgt danskernes oplevelse af coronasituationen, og hvilken betydning den har haft for deres indkøbsvaner, forbrugsvalg og medieadfærd. Resultaterne fra undersøgelsen er indsamlet fra den 20. til den 23. marts 2020 og er baseret på 1000 respondenter fra Danmark.
Undersøgelsen viser blandt andet, at der er en stor bekymring blandt danskerne, hvor 95 procent frygter en overbelastning af sundhedssystemet, og 94 procent frygter virussets konsekvenser for landets erhvervsliv.
Coronasituationen har endvidere medført, at mange danskere opholder sig meget indendørs – enten alene eller med familien – og det belaster danskernes psykiske velbefindende. Hver femte dansker føler sig nemlig stresset, mens mere end hver tredje føler sig rastløs.
”Danskernes hverdag har på rekordtid ændret sig radikalt, og de fleste af os har mærket bekymringen tæt på – både for vores nærmeste, men også for hele samfundsøkonomien,” siger Martin Ove Rasmussen, der er Nordic CEO i Mindshare, i en artikel om undersøgelsen og fortsætter:
”Selv om vi har fået mere tid sammen med vores nærmeste, viser undersøgelsen, at vi føler os stressede, og det kan få konsekvenser for parforhold og familier på længere sigt. Både negativt, hvor vi ser en stigning i vold i hjemmet og en forudsigelse om en øget skilsmisserate, men også positivt i forhold til et muligt babyboom, når vi kigger et lille års tid frem.”
Medierne som samlingspunkt
I slutningen af den første uge efter statsministerens pressemøde den 11. marts 2020 er danskernes medieforbrug steget med 23 procent sammenlignet med forbruget i 2019.
Danskerne søger særligt mod de sociale medier for at pleje relationer og føle sig som en del af et fællesskab i en tid, der ellers kan føre til en følelse af ensomhed. Mere end hver tredje dansker siger, at de bruger mere tid på sociale medier lige nu end ellers.
75 procent af danskerne bruger mere tid på at se nyheder, og mange søger nye opdateringer flere gange dagligt.
”I en tid, hvor vi ikke må være fysisk sammen, formår vi at skabe et fællesskab på andre måder – om det er officielle taler på TV eller nye tiltag og initiativer på sociale medier. Vi omlægger vores medievaner og formår at omstille os til nye tider, hvor vi må danne virtuelle fællesskaber,” fortæller Martin Ove Rasmussen.
Forbruget ændrer sig
Udover at danskernes medievaner har ændret sig siden Covid-19’s indtog i Danmark, ændrer danskernes forbrugsvaner sig også.
Mere end hver fjerde i undersøgelsen har nemlig svaret, at de har udskudt eller undladt at købe forbrugsvarer som eksempelvis tøj eller tilbehør til boligen. Det hænger naturligt sammen med, at næsten hver anden dansker frygter for familiens privatøkonomi, skriver Mindshare.
De 1000 respondenter er i undersøgelsen blevet spurgt ind til, hvordan de tror, deres forbrugslyst ser ud om fire uger, og her er tendensen den samme. Danskerne forventer at forbruge mindre på dagligdagens luksusgoder, mens de hellere vil prioritere at lægge vores indkøb lokalt.
”Der er ingen tvivl om, at Covid-19 rammer danskerne på økonomien, og det går ud over forbruget. Det skaber samtidig nye forbrugsmønstre, hvor vi søger mod det lokale, men også mere online, hvor vi har set virksomheder som Nemlig.com, der oplever enorm efterspørgsel,” fortæller Martin Ove Rasmussen, der fortsætter:
”Vi ved endnu ikke, hvor længe coronakrisen vil vare, og derefter hvordan vores verden vil have ændret sig. Jo længere vi lever med de nye vaner, jo større er sandsynligheden for, at de også vil påvirke eftertiden. Vi vil derfor skulle indstille os på en ændret verden med nye medie- og forbrugsaner. Her tror jeg på, at de virksomheder, som ikke bare ser til, men i stedet er klar til at omstille sig, gentænke deres brand og udnytte krisen til innovation, vil være dem, der kommer styrket ud på den anden side.”