Du sidder sammen med din kæreste på en restaurant, som du længe har drømt om at spise på. Maden og rammen omkring måltidet er helt perfekte. Lige indtil din kæreste slår op. Nu smager maden ikke helt så fortryllende. Faktisk bryder du dig slet ikke om den længere. For når vi spiser, handler oplevelsen af måltidet om meget mere, end hvordan maden smager. Det handler også om, hvordan vi sanser maden, og hvad vi i øvrigt oplever i forbindelse med måltidet. Det er altså ikke bare smagssansen, der arbejder. Det samme gør alle de andre sanser, ligesom det også har betydning, hvilken ramme og social sammenhæng vi spiser i. For hvad er der egentlig på spil, når vi oplever et måltid?

Af Johanne Birn

Først og fremmest er der smagen af maden. Altså den helt grundlæggende smag af det, vi spiser, og vores umiddelbare oplevelse af, om vi kan lide maden eller ej. Det ved vi som regel i det øjeblik, vi får maden i munden og begynder at tygge

Hovsa…

Denne artikel kræver login. Er du allerede abonnent på TID & tendenser, kan du bare logge ind herunder. Er du ikke abonnent kan du få et abonnement lige her.