Tre ud af fire gange er gaven til den ny udsprungne student en ting, den unge kan blive glad for, ellers er det kolde kontanter. I denne tid bruger vi nær ved en halv mia. kr. på gaver til de 46.000 unge, der springer ud med en gymnasial uddannelse. Det fremgår af undersøgelser gennemført af Nordea.

Gavebordet ”koster” over 10.000 kr.
Hvis alle unge får gaver af lige stor værdi, vil de hver især få gaver til en værdi af 10.000 kr. Gaverne er imidlertid ikke jævnt fordelt. I nogle familier svulmer gaverne op, fordi især forældre og bedsteforældre giver meget dyre gaver. Et typisk forældrepar giver en gave til en værdi af 1.900 kr. Men de unge skal ikke regne med, at gaven fra mor og far er i kontanter. Forældre giver en pakke

Bedsteforældrene giver hellere penge end andre
Bedstefar og bedstemor har typisk 1.000 kr. med i en fin kuvert, når de møder op til studenterreceptionen, eller også har de en gave under armen af tilsvarende værdi.

Studenter giver hinanden gaver
Undersøgelsen afslører, at de unge ikke bare modtager gaver. De giver også selv gaver til deres venner. Aldersgruppen 18-25 år køber nemlig oftere studentergaver end andre.

Hvad giver du dine venners børn?
Skal du til reception for dine venners børn, så har andre før dig typisk haft 200 kr. med i en kuvert eller vekslet til en gave.

Gaver til studenter
gaver til eget barn p.p.:                                                      950 kr.
gaver til eget barn, når man er single:                            940 kr.
gaver til børnebørn:                                                           490 kr.
gaver til børn af familiemedlemmer:                              290 kr.
gaver til venners børn:                                                       210 kr.