Forbrugernes valg styres i høj grad af ubevidste faktorer, og ved at forstå disse kan virksomheder optimere både kundeoplevelser og salgsresultater. Små ændringer i butiksindretning, produktplacering og sanseoplevelser kan have en stor indflydelse på kundernes beslutninger og deres samlede tilfredshed.
Adfærdsdesign handler om at forstå, hvordan mennesker træffer beslutninger – ofte uden at være bevidste om det. De fleste kunder oplever et butiksmiljø intuitivt og træffer hurtige valg baseret på omgivelserne. Små ændringer kan guide forbrugerne til at tage bedre beslutninger – både for dem selv og for forretningen.
På pej gruppens retailkonference vil Sille Krukow, som er ekspert i adfærdsdesign, giver indsigt i, hvordan man kan skabe unikke kundeoplevelser med adfærdsdesign. Sille Krukow har arbejdet med nogle af verdens største virksomheder, herunder Coop, Salling Group, Walmart og Dubai Mall, for at implementere adfærdsdesign, der skaber målbare resultater. Ved at justere elementer som lys, lyd, lugt og farver kan virksomheder påvirke forbrugernes adfærd og skabe en bedre oplevelse i butikken.
Eksempler på effektive nudging-teknikker inkluderer belysning og farver, der fremhæver specifikke produkter og guider kunderne gennem butikken, lyd og musik, der skaber en rolig og behagelig atmosfære, der får kunderne til at opholde sig længere i butikken, produktplacering, der skubber kunderne til mere bæredygtige valg eller højere marginprodukter og sensoriske oplevelser, som dufte eller teksturer, der gør brandoplevelsen mere mindeværdig.
En af de mest markante fordele ved adfærdsdesign er, at det ikke kræver store investeringer eller dyre teknologiske løsninger. Små, bevidste designændringer kan føre til markante resultater.
Nudging i praksis
Nudging er en metode til at skubbe forbrugerne i en bestemt retning uden at begrænse deres valgmuligheder. Det handler ikke om at manipulere kunderne, men om at gøre det nemmere for dem at træffe de valg, de i forvejen ønsker at træffe.
På retailkonferencen vil Sille Krukow præsentere strategiske værktøjer og konkrete eksempler på, hvordan virksomheder har brugt adfærdsdesign til at:
✔ Øge salget af specifikke produktkategorier ved at placere dem strategisk i butikken
✔ Forbedre kundeoplevelsen med små justeringer i belysning, musik og layout
✔ Fremme bæredygtige valg gennem smartere produktplacering og visuelle signaler
✔ Optimere kunderejsen med intuitive butiksdesign, der gør shoppingoplevelsen lettere og mere behagelig
Hun vil også vise, hvordan in-store-miljøer og Space Management-systemer kan optimeres for at sikre, at kunderne guides i den rigtige retning – både fysisk og beslutningsmæssigt.
Hvordan nudging skabte markante resultater
Flere internationale brands har allerede integreret nudging i deres strategier med stor succes. Eksempelvis har Coop testet adfærdsdesign i deres supermarkeder, hvor en simpel ændring i produktplacering af økologiske varer førte til en dobbeltsidig stigning i salget. På samme måde har Walmart eksperimenteret med belysning og farvekoder, der gør det nemmere for kunder at finde de produkter, de har brug for – og samtidig øge salget af promotionsvarer.