I en moderne verden, hvor tilstede­værelse er konstant, mister vi vores nære, relationer, os selv og vores selvforståelse samt evnen til at orientere os både horisontalt og vertikalt. Hvad bliver det næste?

 

Det moderne menneske er nærmest flyvende. De kan manifestere deres tilstedeværelse i fjerne egne af kloden med øjeblikkelig varsel. Eksempelvis med en mail, en sms eller en samtale, næsten ansigt til ansigt, via Skype og internettet. De kan ytre sig om hvad som helst til hvem som helst via sociale medier. De kan indgå i netværk med kendte og ukendte, lave frivilligt arbejde eller organisere møder og produktionsprocesser ved at være nærværende og fraværende samtidig. I høj hastighed på de globale trafikkanaler. I hvert fald i princippet.

Ikke bare kan de være til stede overalt her og nu. Det forventes også, at de er det. Eller at de i det mindste er tilgængelige hele tiden og overalt. Moderne mennesker er kort sagt konstant til

Hovsa…

Denne artikel kræver login. Er du allerede abonnent på TID & tendenser, kan du bare logge ind herunder. Er du ikke abonnent kan du få et abonnement lige her.